Matsumoko fabrikken

Written by Fiestared on oktober 22nd, 2013

Matsumoko, litt bakgrunn om fabrikken som bl a produserte Aria gitarer

galdhpiggen musikkutstyr 112

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matsumoko var en familie eid bedrift som produserte en rekke  finere trevareprodukter som elegante skrin, oppbevarings skap og store skatholl-liknende «mini templer» til privat bruk. Fabrikken startet ca 1900 og ble nedlagt i 1987 som vi kommer til litt senere.

Rett etter 2. verdenskrig etablerte Singer symaskinfabrikk seg i Japan og Matsumoko fikk kontrakt om å lage «husene» til Singer symaskiner. Disse var på den tiden flotte heltre lokk og kasser av yperste design og kvalitet.

Singer kjøper seg inn i Matsumoko og blir deleier av fabrikken

På 60 tallet flyttet Singer en del av produksjonen sin til  Filipinene og Matsumoko måtte finne andre produkter å produsere med sine meget gode håndtverkere. De begir seg inn på akustisk gitar og fiolinproduksjon og produserer instrumenter av meget høy kvalitet. Flere andre japanske fabrikker produserer også tilsvarende høyklasse akustiske og halvakustiske instrumenter. F.eks Fuji Gen Gakki, bl a Ibanez og Nippon Gakki, Yamaha.

På 60 tallet hadde Matsumoko investert i en rekke maskiner og produksjonsutsyr slik at de kunne masseprodusere høykvalitets instrumenter montert og satt sammen av  meget høyt kvalifiserte fagfolk. Matsumoko var kun produsent og laget gitarer som ble markedsført og solgt av andre firmaer og merkenavn. Navnet var ikke kjent utenfor Japan, men på begynnelsen av 70 tallet så man Matsumoko logoen på halsplater og i lydhull på akustiske gitarer.

Matusmoko produserte på den tiden gitarer og deler av gitarer for bl.a Vox, Gayatone, Greco, Ibanez, Yamaha, Memphis, Electra  og Aria selvfølgelig.

Washburn var også et stort merke produsert av Matsumoko. Til og med Norlin som eide Gibson og flere amerikanske musikkfirmaer var kunder her. På tross av introduksjon av mer moderne maskineri er fremdeles mer enn 60% av produksonen gjort for hånd.

i 1979 lanserer de sitt eget gitarmerke som het Westone.

Gitarmerket Aria starter i 1953 og etter at andre produsenter lager disse flyttes produksjonen over til Matsumoko i 1964. Aria blir Matsumokos viktigste kunde i de neste 22 år og Aria får også ansvaret med kontrakter til andre av Matsumokos kunder.

Nobuaki Hayashi var en av de viktigste designene som startet alerede på 70 tallet og har mange av Aria og Washburns særegenheter på sanvittigheten. Etter å ha kopiert Fender og Gibson på 70 og 80 tallet kommer Aria med en rekke egne design og løsninger. Mr Hayashi har bl a designet min Aria  PE-60, kalt Prototype Series.

Aria gitarene skifter navn til Aria Pro II på midten av 70 tallet.

Gibson flytter på begynnelsen av 70 tallet  produksjonen av Epiphone til Japan og gjett hvem som får oppdraget med å produsere disse. En lang rekke av supre gitarer produseres av Matsumoko under mange navn på 70 og 80 tallet, men endringer kommer og noen oppdragsgiverne flytter etter hvert produksjonen vekk fra Japan over til andre land for kostnadsreduksjoner. Bl a. Gibson/Epiphone

Symaskin markedet synker og i løpet av 1986 er Singer nesten konkurs. Ordretilgangen til Masumoko på gitarsiden  er også synkende og bedriften har ikke finasielle muskler til å kjøpe tilbake Singers aksjer. Dette resulterer i at denne tradisjonsrike instrumentfabrikken går over ende i 1987.

Noen av gitarmerkene produseress etter 1987 men ikke av Matsumokos håndverkere, tradisjoner og materialvalg.

 

 

 

Post en kommentar